Од оснивања до данас

Извођачки састав АНИП-а ће учествовати на Трећем фестивалу Златних ансамбала Војводине 19. новембра који ће се одржати у Новом Саду. Овде можете погледати најаву за овај величанствен догађај.
III Фестивал ѕлатних ансамбала Војводине


Уметнички руководилац Бранислава Шарац, корепетитор Слободан Елбет

Млађи ансамбл школе фолклораЈовановић Емилија, Момчиловић Наташа, Дамјановић Ивана, Пејић Татјана, Радивојевић Јована, Трбојевић Сања, Таневић Тијана, Ивошевић Јелена, Устић Сретен, Гранолић Нађа, Мркић Сања, Огњеновић Сара, Атковић Доротеја, Пејић Жељана, Гајевић Милица, Белић Јелена, Пантић Ања, Живановић Исидора, Војновић Зорана, Јовановић Исидора, Стојановић Никола, Панић Ана, Oрловић Јелена, Бејић Драгана, Црепуља Ана, Грујић Милена, Свирачевић Николина, Васић Марко, Мињин Милош


Уметнички руководилац Бранислава Шарац, корепетитор Слободан Елбет

Старији ансамбл школе фолклораЈовановић Емилија, Момчиловић Наташа, Дамјановић Ивана, Пејић Татјана, Радивојевић Јована, Трбојевић Сања, Таневић Тијана, Ивошевић Јелена, Устић Сретен, Гранолић Нађа, Мркић Сања, Огњеновић Сара, Атковић Доротеја, Пејић Жељана, Гајевић Милица, Белић Јелена, Пантић Ања, Живановић Исидора, Војновић Зорана, Јовановић Исидора, Стојановић Никола, Панић Ана, Oрловић Јелена, Бејић Драгана, Црепуља Ана, Грујић Милена, Свирачевић Николина, Васић Марко, Мињин Милош


Уметнички руководилац Светлана Стојановић, корепетитор Слободан Елбет

Млађи извођачки дечији саставПоповић Јелена, Јанковић Николина, Катић Наташа, Церовац Анђела, Павковић Јелена, Фридман Дуња, Додош Срђан, Царан Татјана, Крњета Ана, Николић Матеа, Бањац Малина, Огњеновић Данијела, Вучковић Милана, Грозданић Александра, Скакавац Бранислава, Јакимовски Маријана, Бјелобрк Теодора, Царан Зорица, Мињин Тијана, Неговановић Јована


Уметнички руководилац Светлана Стојановић, корепетитор Слободан Елбет

Старији извођачки дечији саставСрећо Наталија, Ђорђевић Ђурђа, Ловрић Милан, Басара Јована, Павловић Горан, Огњеновић Ивона, Равић Симона, Савиновић Александар, Јефтић Наташа, Војновић Александар, Попов Ивана, Клевернић Кристина, Карапанџин Биљана, Кесеровић Ана, Недић Огњен, Смољановић Катарина, Ћирић Зорица, Ливада Никола, Тинтар Јелена, Крмар Милица, Ивошевић Милан, Јовичић Маријана, Бабић Марија


Припремни ансамблПлавшић Николина, Лекић Бранислава, Анђелић Душка, Кљајић Ана, Вукотић Данијела, Плавшић Јелена, Јашо Ивана, Крнета Теа, Пејкић Јована, Ковачевић Александра, Пантелић Татјана, Јанковић Наташа, Циндрић Сања, Пујић Јована, Станковић Изолда, Крмар Јелена


Извођачки саставШарац Бранислава, Николић Тања, Иванковић Бранкица, Вукмановић Ивана, Кошутић Милица, Смиљанић Љубица, Смиљанић Верица, Вуканац Драгана, Јанић Маја, Циндрић Сања, Пујић Јована, Пантелић Татјана, Крмар Јелена, Јанковић Наташа, Ђетвај Неша, Поповић Петар, Лазаревић Милош, Стојковски Мануел, Поповски Горан


Народни оркестарШЕФ ОРКЕСТРА: Зоран Богдановић, Мирјана Жагар - виолина, Ружица Галетић - виолина, Филип Вујаковић - кларинет, Горан Недић - кларинет, Милош Стаменић - хармоника, Жељко Филиповић - корепетитор припремног и извођачког ансамбла, Слободан Елбет - хармоника


23,24. и 25.априла ове године у Културном центру Рума организује се концерт поводом прославе јубилеја 40 година постојања ансамбла.

У петак 23.априла, са почетком од 19 часова одржава се концерт дечјих ансамбала, у суботу концерт народних оркестара, а у недељу 25.априла концерт извођачког састава.

Програм концерта за све три вечери можете погледати овде.

Позивамо све љубитеље фолклора да својим присуством увеличају наше славље поводом 40 година постојања.

СУКОБ ИНТЕРЕСА ЧАК И У ФОЛКЛОРНОМ АМАТЕРИЗМУ

У уторак, 27.маја, је у Руми одржан састанак Савета ФМДВ на коме је жири објавио листу пласмана фолклорних ансамбала Војводине, а након одржаних зонских смотри. На Фестивал који би требало да се одржи 7.и 8.јуна у Руми се пласирало првих 12 ансамбала (од могућих 38). Рангирање је изазвало масовно незадовољство ансамбала у Војводини, а наравно и наше. Међу 12 одабраних ансамбала најмање 7 ансамбала су ансамбли чији су уметнички руководиоци поједини чланови жирија као и ансамбли који изводе кореографије чланова жирија. Нико не тврди да и ови ансамбли нису добри али није тешко схватити зашто међу првих 12 фолклорних друштава нема: КУД “Кодај Золтан“ из Бачке Тополе, ФА “Невен” из Новог Сада, КУД “Ђидо“ из Бечеја, АКУД “Гусле“ из Кикинде, ОКУД “Младост“, КУД “Непкер“ и “Буњевачко коло“ из Суботице, ГИК Банат “Пионир“ из Зрењанина, КУД “Лаза Нанчић“ из Вршца, КУД “Свети Сава“ из Шида... , а нема их јер не играју кореографије чланова жирија и представљају конкуренцију ансамблима чланова жирија. Наш ансамбл смо, из пристојности, из овог набрајања изоставили. Шокантно је и несхватљиво да се победник на претходном ФПДВ који је уједно и првак Србије (2006.године) ФА «ВИЛА» из Новог Сада овај пут нашао на «високом» 19.месту. Једно од образложења је да господин Милорад Лонић (иначе прошлогодишњи добитник октобарске награде града Новог Сада за свој допринос у очувању етнографског, фолклорног и музичког традиционалног наслеђа) од својих кореографија прави «слетове» и да не негује традиционалну игру (!?).

Захваљујући некоректности и недоследности у жирирању, где Народни одбор Савеза аматера Војводине приликом избора жирија не води рачуна о сукобу интереса, поједини региони с правом бојкотују ову манифестацију. Овај проблем «тиња» већ дужи низ година, а сада је достигао своју кулминацију. Образложење за овакав избор чланова жирија је да не постоји довољан број квалитетних људи, а да исти немају своје ансамбле или кореографије. Ми овде истичемо барем једно које нема свој ансамбл и чије кореографије нису извођене на овогодишњим зонским смотрама – доктор Оливера Васић, професор на Факултету музичких уметности у Београду и Новом Саду. Питамо се зашто за једног доктора етнокореологије и етномузикологије није било места у жирију и сигурни смо да оваквих стручњака има довољно широм Војводине а и Србије.

Што се тиче нас румљана, убеђени смо да је наш пласман на 15. место имао за циљ да «разнежи» и приволи румски део Савета фестивала да се прошири листа и да се, мимо пропозиција (максимално 14) на овогодишњем фестивалу одобри учешће 15 ансамбала. Овим путем дајемо и јавну изјаву да ће АНИП у оваквим околностима, у случају проширења листе одбити учешће на Фестивалу. Надамо се да ће оваква наша одлука допринети очувању реномеа ФМДВ који су досадашње генерације стварале као и да се сачува и углед Руме као фестивалског града.

У току је и потписивање петиције које ће бити упућена релевантним институцијама да се ФМДВ одложи и да се изврши ревизија жирирања.

Због будућности овог фестивала као и због велике породице нас аматера који се кроз овакав вид организовања, у који улажемо велики рад и љубав, не учимо само уметничком изразу и квалитетниј техничкој реализацији него и правди и часности и етици, позивамо све Ансамбле да се заједнички, легалним путем, изборимо за правилан избор чланова жирија као и за независно и квалитетно жирирање. А онда - нека учествују најбољи!

Ансамбл Народних Игара и Песама «Бранко Радичевић» Рума

АНИП је 3. маја 2008. год трећи пут прославио своју Славу, Светог Николаја Жичког

Освећењу кољива и Славског колача су присуствовали многобројни пријатељи и чланови АНИП-а.

Освећење је обавио наш Протојереј Бранислав Поповић

slava111
slava111
slava222
slava333

У фебруару, 1969. године окупила се група младих ентузијаста на челу са Ђорђем Продановићем и Лазаром Теофиловићем која је започела рад на оснивању фолклорног уметничког друштва. У јесен 1969. године, на нивоу Општине Рума, донета је одлука о формирању КУД «Бранко Радичевић». За првог председника Друштва је именован Лазар Теофиловић, а за чланове Председништва Никола Дробац, Мирко Вуков, Стеван Оришек и Иван Косјер. Формирана је балетска, фолклорна и музичка секција. Стручни руководилац балетске и фолклорне секције ангажована је солисткиња балета Српског народног позоришта из Новог сада Маргита Братоножић, а за њеног асистента Бранкица Ђокић. Исидор Хаднађев, музички уредник Радио Новог Сада и његов асистент Јовица Јовановић, примаш у тамбурашком оркестру Радио Новог Сада су ангажовани за оснивање и рад са тамбурашким оркестром.

slika_7_olga_skovran
slika_7_olga_skovran

"Игре из Срема", градски трг у Руми, 1984. кореограф Олга Сковран

Први корепетитор био је Никола Папишта, а потом Миливој Зорић око којег се спонтано формирао народни оркестар.
У овом периоду почиње са радом и дечија фолклорна група, чији је стручни руководилац била Бранкица Ђокић.

slika_8_u_sopskoj_nosnji
slika_8_u_sopskoj_nosnji

Jедна од првих генерација фолклорног ансамбла КУД-а у шопској ношњи

Све кореографије се заснивају на народним обичајима, изворној песми и музици нашег фолклорног подручја.

slika_9_sremska_svadba
slika_9_sremska_svadba

Сремска свадба», у амбијенту сремске сеоске куће

Последице бомбардовања наше земље и тешка ситуација у друштву одразиле су се и на Ансамбл. Одвајање тамбурашког оркестра из КУД-а додатно отежава његов рад. Оваква ситуација је, 27.11.2004.године, резултирала одржавањем ванредне Скупштина КУД "Бранко Радичевић" на којој је усвојен нови Статут и извршена његова реорганизација. Друштво добија ново руководство и свој нови назив-Ансамбл народних игара и песама «Бранко Радичевић». Од тада АНИП почиње са веома озбиљним радом. У Великој сали румског Културног центра, 10.12.2005. године одржан je свечани, гала концерт, поводом 35 година оснивања и рада АНИП-а.

slika_10_zavrsna_scena
slika_10_zavrsna_scena

Завршна сцена свечаног Концерта

Озбиљан и предан рад чланова АНИП-а је резултирао освајањем две Сребрне плакете. Старији дечији извођачки састав осваја сребрну плакету на покрајинском такмичењу дечијих ансамбала Војводине у Сомбору, маја 2006.

slika_11_sombor
slika_11_sombor

Дечији старији извођачки састав - Покрајинско такмичење у Сомбору, сребрна плакета

Другу сребрну плакету осваја Извођачки састав на ФМДВ јуна 2006. Осим Плакете осваја и Специјалну награду жирија за певање играчког Ансамбла.

slika_12_slavonija
slika_12_slavonija

Игре српског живља из западне Славоније, Извођачки ансамбл, ФМДВ јун 2006, сребрна плакета

slika_12a_toplica
slika_12a_toplica

Игре из Топлице, Извођачки ансамбл, ФМДВ јун 2006, сребрна плакета

На крају ове сезоне АНИП-у вежбају и друже се: три групе школе фолклора, млађи и старији дечији извођачки састав и први Извођачки Ансамбл. Наш Народни оркестар представља сталну музичку пратњу и подлогу свим групама АНИП-а како на пробама тако и на наступима. Тренутно АНИП у својим редовима окупља око 200 активних чланова.

46. МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ ДЕЦЕ ВОЈВОДИНЕ, НОВИ БЕЧЕЈ, 13. мај 2007.

Наш старији дечији извођачки састав је освојио 89 бодова и Сребрну плакету за свој наступ са кореографијом Славице Михаиловић «Игре Топлице». Наш Народни оркестар је добио посебну похвалу стручног жирија као најбољи оркестар овог фестивала. Уметнички руководилац Петар Поповић, шеф Народног оркестра Зоран Богдановић.

ak_slika3
ak_slika3
ak_slika4
ak_slika5

Управни одбор Националне Секције ЦИОФФ -а је, након извештаја своје стручне комисије која је у два наврата оцењивала квалитет нашег Ансамбла, донео одлуку да АНИП «Бранко Радичевић» из Руме својим репертоаром, квалитетом и сценским изгледом испуњава веома строге пропозиције учлањења у ову организацију.

Тако је наш Ансамбл постао члан ЦИОФФ-а. (ЦИОФФ је Међународно веће организација за фолклорне фестивале и фолклорну уметност које делује при УНЕСЦО са циљем очувања, промоције и ширења традиционалне фолклорне културе свих народа света)

Исти овај дечији састав је одмах након општинске смотре, на Врбицу у суботу 31.марта 2007. имао част да, као гост, отвори манифестацију «Пролећне радости». Манифестација се већ друге године одржава на Градском тргу, а организатори су румска средња пољопривредна школа «Стеван Петровић-Бриле» и Општина Рума, Одељење друштвених делатности.

Slika1
Slika1

Извођачки састав АНИП-а је 01.априла 2007. први пут учествовао на Четвртом Сабору фолклорних ансамбала Србије «Златни опанак 2007» који је одржан од 29.марта до 01.априла. Изведена је кореографија Милорада Ћорковића «Вијало се перо пауново» - ђурђевдански обичаји српског живља из Западне Славоније. Програм Сабора је био веома богат, учествовало је преко 80 фолклорних ансамбала из целе Србије, Косова и Метохије, Републике Српске и дијаспоре. Током поподнева је уприличен дефиле свих ансамбала градским улицама, заједничко фотографисање, а такмичарски део се одвијао у два дела у вечерњим сатима.

I na defileu se igralo u pevalo
I na defileu se igralo u pevalo
Slika6_1804
U ocekivanju pocetka defilea

Након предивног дружења током другарске вечери, након поноћи су додељене и награде. Уметнички руководилац нашег Извођачког састава, Бранислава Шарац, је са поносом примила две награде коју су наши извођачи освојили: Бронзани опанак Сабора - по одлуци стручног жирија и Сребрни пехар -по одлуци жирија новинара и публике. И то је, наравно, морало да се .....

Slika7_1804
Slika7_1804

У име Ансамбла Брана, наш уметнички руководилац, са поносом прима Бронзани опанак

Slika3
Slika3

залије шааапмањцееем, а рука фотографа од узбуђења задрхтала

Slika8_1804
Slika8_1804

На крају сви заједно са Сребрним пехаром и Бронзаним опанком

АНИП је 3. маја 2007. други пут прославио своју Славу, Светог Николаја Жичког

Освећењу кољива и Славског колача су присуствовали многобројни пријатељи и чланови АНИП-а.
Освећење је обавио наш Протојереј Бранислав Поповић

slika6-1605
slika6-1605
slika7-1605
slika9-1605

АНИП је у недељу, 24.јуна 2007. године одржао Концерт свих дечијих група и састава на коме је око 170 дечака и девојчица показало шта су током претходне сезоне, заједно са својим уметничким руководиоцима, научили да играју и певају.
Шеф Ансамбла Петар Поповић; уметнички руководиоци Бранислава Шарац, Верица Смиљанић и Петар Поповић; корепетитори Жељко Филиповић, Славна Сич, Слободан Елбет и Милош Лазаревић.

nkn_0005
nkn_0005
nkn_0006
nkn_0025
nkn_0043
nkn_0045
nkn_0116
nkn_0120
nkn_0133

6. јула 2007. године Извођачки састав АНИП-а је учествовао у Сивцу на фестивалу Срба староседелаца "Ивањско цвеће". Успешан наступ и добро расположење пратили су Извођаче током целог дана.

ak2_slika1
ak2_slika1
ak2_slika2

Након гостовања у Сивцу Извођачки састав је наставио свој пут у Румунију где је учествовао на два међународна фолклорна фестивала "Inimilor" у Темишвару и "Hercules 2007" у бањи Херкулане. И ова турнеја ће бити обележена успешним наступима и лепим дружењем.

ak2_slika3
ak2_slika3
ak2_slika4
ak2_slika5
ak2_slika6

ИЗВОЂАЧКИ САСТАВ У ГРЧКОЈ

Извођачки састав је половином августа био културни амбасадор наше земље. Извођачки састав је учествовао на 30. Интернационалном Фестивалу фолклорних ансамбала у Грчкој, на Халкидикију у прелепом месту Полигирос. Учешће на овом фестивалу су, осим нашег и наравно домаћина, узели и фолклорни ансамбли из Бугарске, Румуније, Турске и Албаније. За време трајања фестивала, наступали су у Таксиархису, Арнеи и прелепом туристичком месту Иерисос које се налази на самој обали мора.
Ово је први пут да је румски фолклорни Ансамбл посетио Грчку, те није изостала ни посета српском војном гробљу у Солуну.

odosnivanjadodanasizvodjackisastavgrcka1C4C81
odosnivanjadodanasizvodjackisastavgrcka1C4C81
odosnivanjadodanasizvodjackisastavgrcka2C8C81

ГОСТОВАЊЕ СТАРИЈЕГ ДЕЧИЈЕГ ИЗВОЂАЧКОГ САСТАВА У ГРЧКОЈ

На Фестивалу под називом "Балкански дани културе" који представља презентацију српског фолклора грчкој публици, Румљани су имали прилику да упознају своје другаре из Ивањице, Београд, Шапца... Сви учесници су били смештени у прелепом хотелу у Пефкохорију, а заједнички наступ су имали у Ханиотију, дивном месту на обали мора. Оно што ће остати као успомена на ово путовање је и заједничко дружење свих учесника у дворишту хотела уз песму и игру. Путовање је трајало од 13. - 19. септембра, а последњег дана боравка у Грчкој румљани су посетили Зејтинлик, српско војно гробље.

odosnivanjadodanasdecagrckadecaGrckoj
odosnivanjadodanasdecagrckadecaGrckoj
odosnivanjadodanasdecagrckaIMG4288
odosnivanjadodanasdecagrckaIMG4334

ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ АНИП-а ДЕЦЕМБАР 2007.

22.12.2007. године је одржан још један Концерт Извођачког сатава АНИП-а, на ком су гости били наши пријатељи, а чланови Фолкорног ансамбла Дома културе из Сивца. На концерту су се такође појавиле и све дечије групе АНИП-а...

odosnivanjadodanaskoncertdecembarslika2
odosnivanjadodanaskoncertdecembarslika2
odosnivanjadodanaskoncertdecembarslika3
odosnivanjadodanaskoncertdecembarslika4
odosnivanjadodanaskoncertdecembarslika5
odosnivanjadodanaskoncertdecembarslika6
odosnivanjadodanaskoncertdecembarslika7
odosnivanjadodanaskoncertdecembarslika8
odosnivanjadodanaskoncertdecembarslika9

УЧЕСТВОВАЊЕ ИЗВОЂАЧКОГ САСТАВА НА САБОРУ „ЗЛАТНИ ОПАНАК“ ВАЉЕВО 2008

Извођачки састав АНИП-а је још једном учествовао на Сабору фолклорних ансамбала Србије 06.04.2008. и овога пута освојио Сребрни пехар и посебну награду жирија публике и новинара. Представили су се са кореографијом Милорада Лонића „На крај, на крај моја силна мобо“ - жетелачких обичаји, игре и песме из Сремa

СТАРИЈИ ДЕЧИЈИ ИЗВОЂАЧКИ САСТАВ СОМБОР МАЈ 2008

Старији дечији извођачки састав је освоји Сребрну плакету (89 бодова) на Музичком Фестивалу Деце Војводине, што је највећи успех АНИП-а до сада јер се појавио са свим својим снагама, младим оркестром, својом кореографијом...„Игре Брусника“ је назив кореографије са којом се овај састав појавио на такмичењу. Још један у низу успеха ове групе.

odosnivanjadodanasdecasomborslika10
odosnivanjadodanasdecasomborslika10
odosnivanjadodanasdecasomborslika11
odosnivanjadodanasdecasomborslika12
odosnivanjadodanasdecasomborslika13

ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ СВИХ ДЕЧИЈИХ ГРУПА АНИП-а

15.06.2008. године је одржан Концерт свих дечијих група АНИП-а где су чланови свих ових група имали прилику да покажу својим родитељима и публици шта су научили у претходној сезони.

odosnivanjadodanasdecjikoncertjunslika14
odosnivanjadodanasdecjikoncertjunslika14
odosnivanjadodanasdecjikoncertjunslika15
odosnivanjadodanasdecjikoncertjunslika16
odosnivanjadodanasdecjikoncertjunslika18
odosnivanjadodanasdecjikoncertjunslika19
odosnivanjadodanasdecjikoncertjunslika21
odosnivanjadodanasdecjikoncertjunslika22
odosnivanjadodanasdecjikoncertjunslika23

ПРВИ ФЕСТИВАЛ ЗЛАТНИХ АНСАМБАЛА ВОЈВОДИНЕ

У недељу 8. јуна у Новом Саду, у Малој сали СПЕНС-а одржан је први Фестивал Златних Ансамбала Војводине, на ком су поред нашег Ансамбла, учествовали и пријатељи из Новог Сада, Вршца, Суботице, Шида, Бечеја. Зрењанина и Гложана. Фестивал је био ревијалног карактера и сви учесници су по завршетку целог званичног програма наставили дружење испред Градске кафане на СПЕНС-у.

odosnivanjadodanasfestivalnovisadslika24
odosnivanjadodanasfestivalnovisadslika24
odosnivanjadodanasfestivalnovisadslika25

ИЗВОЂАЧКИ САСТАВ У БАЊА ЛУЦИ

Од 19. до 23. јуна 2008. године у Бања Луци се одржавао Први Интернационални Фестивал фолклора „ДУКАТ“ на ком је учествовао и наш Извођачки састав. Учешће су узели и ансамбли из Грчке, Индије, Јордана, Македоније, Коста Рике, Словачке и др. Као што то бива, Извођачки састав се и овај пут са Фестивала вратио са наградом, и то Специјалном наградом за вокално изођење на сцени.

odosnivanjadodanasfstivalanjaukaslika26
odosnivanjadodanasfstivalanjaukaslika26
odosnivanjadodanasfstivalanjaukaslika27
odosnivanjadodanasfstivalanjaukaslika28
odosnivanjadodanasfstivalanjaukaslika29

СТАРИЈИ ДЕЧИЈИ ИЗВОЂАЧКИ САСТАВ НА ФЕСТИВАЛУ „ОРО 2008“ НА ОХРИДУ

На Охриду је ове године од 26. до 30. јуна био одржан Међународни Фестивал Фолклора „ОРО 2008“ где је учешће узео и наш старији дечији извођачки састав. Поред наше групе учествовале су и групе из Македоније, Бугарске, Хрватске, БиХ, Пољске и др. Ово гостовање ће дуго остати упамћено по лепом дружењу и јако успешним наступима.

odosnivanjadodanasdecaohridslika30
odosnivanjadodanasdecaohridslika30
odosnivanjadodanasdecaohridslika31
odosnivanjadodanasdecaohridslika32
Video menu