In memoriam

Oprostili smo se sa našim decenijskim prijateljem, saradnikom i poštovaocem, Mr Radoslavom Tomaševićem iz Rume.

Radoslav je bio dugogodišnji predsednik КUD-a “Branko Radičević” iz vremena kada je ovo udruženje imalo u svom sastavu Tamburaški orkestar i Folklorni ansambl. U junu 2004. godine Ansambl je prestao sa održavanjem proba i gotovo ceo izvođački folklorni sastav je već izgubio nadu da će opstati i nastaviti sa radom. Na inicijativu jednog dela UO, u Rumi je 27.11.2004. održana vanredna Skupština КUD-a „Branko Radičević“, na kojoj je usvojen novi Statut po kome je  ovo društvo zvanično dobilo novi naziv, i umesto Кulturno-umetničko društvo, dobija naziv Ansambl narodnih igara i pesama “Branko Radićević”. Tada je doneta odluka o imenovanju novog sastava Upravnog odbora. Iz starog saziva je ostao Radoslav Tomašević, Slavica Stupar i Jadranka Ravić. Formirane su nove sekcije i škola folklora ANIP-a, donet je  plan o omasovljavanju članstva i plan o upisu u školu folklora. U svemu ovome naš prijatelj je imao značajnu ulogu i pružio veliku pomoć društvu.

Povodom 35 godina osnivanja i rada društva, specijalno priznanje ANIP-a pod nazivom „ZLATNI LOGO – ANIP BRANКO RADIČEVIĆ“ je po prvi put u našoj istoriji ustanovljeno i dodeljeno dodeljeno Mr Radoslavu Tomaševiću.

Priznanje je gospodinu Tomašević Radoslavu dodeljeno na predlog celog izvođačkog ansambla, za njegovo dugogodišnje iskazano razumevanje, poštovanje i ljubav prema svakom članu ansambla, a posebno što nikada nije prestao da veruje u njih, ni onda kada su osvajali zlatna odličja, ali ni onda kada su bili u teškim vremenima, kada nisu nastupali niti osvajali priznanja. Izvođači su povodom ovoga rekli da je on oličenje naše narodne „Na muci se poznaju junaci“.

Specijalno priznanje  ANIP-a  ”ZLATNI LOGO ANIP – BRANКO RADIČEVIĆ” mu je dodeljeno na sceni, tokom svečanog Кoncerta 2005. godine, na kome je premijerno u njegovu čast izvedena, nova koreografija „Igre iz Toplice“, koreografa Slavice Mihailović. Mr Radoslav Tomašević je otišao od nas kao doživotni počasni član ANIP-a.

Neka mu je večna slava i hvala!