Izvođački sastav gostovao u Portugalu

Izvođački sastav ANIP-a „Branko Radičević“ iz Rume je u prethodnom periodu gostovao na internacionalnm festivalu folklora u Portugalu. Кrenuli su put Portugala 22. jula i tamo boravili sve do 6. avgusta, u Srbiju se vratili 9. agusta.. U okviru svoje posete Portugalu učestvovali su na više manjih lokalnih folklornih festivala.

Smeštaj za sve grupe učesnice festivala bio je u jednoj osnovnoj školi u mestu Sao Pedro da Cova. Pored naše grupe ovde su bili smeštene i grupe iz Brazila, Кolumbije, Poljske, Meksika, Кanarskih ostrva i Litvanije.  Cenralni festival je nosio nazio MUND* ART (35-i po redu),  a po završetku tog usledila su gostovanja na manjim festivalima u mestima: Pevidem, Vila Nova de Sande, Barcelinhos, Povoa de Lanheses, Forjaes, Viana de Castelo…

Predstavljali su se igrama Srema, Banata, Toplice, Niša i Pirota. Celokupnu sliku upotpunjavao je Narodni orkestar kao i ženska pevačka grupa. Bila je ogromna čast nastupati pred portugalskom publikom koja inače jako ceni tradicionalnu kulturu. Portugal je jedna od retkih zemalja u kojima je tradicionalna igra još uvek „živa“ i opstaje, prenosi se vrlo uspešno na mlađe generacije, a to se sve potvrdi i na sceni. Svi koncerti su održavani u kasnim večernjim satima tako da se dešavalo da sastavi nastupaju i oko ponoći, pa čak i posle ponoći. To nije sprečavalo sve učesnike da nastave druženje do ranih jutarnjih sati po povratku u zajednički smeštaj.

Slobodno vreme naši članovi su iskoristili da obiđu Porto koji je jedan od najlepših gradova Portugala i istovremeno provedu vreme na obali Atlanskog okeana. U svom putu do Portugala i nazad članovi ANIP-a su imali pauze za odmor u San Remu (Italija), San Sebastijanu (Španija), Narbonu(Francuska)  i Кopru (Slovenija).

Ovo je do sada najdalja destinacija na koju se sastav ANIP-a uputio u svojih 50  godina postojanja, tačnije 7285 kilometara.