Kraljice u Topoli

Proteklog vikenda održana je 58. Oplenačka berba u Topoli. U okviru ove manifestcije održani su 10-ti susreti mladih pevačkih grupa Srbije i etnomuzikološka radionica za tradicionalno pevanje pod nazivom „Učenje narodnih pesama u institucijama i van njih“. Moderator radionice bila je dr Jelena Jovanović, etnomuzikolog.

U okviru radionice i susreta učestvovale su rumske Kraljice, članice Ansambla narodnih igara i pesama „Branko Radičević“ Ruma. Pored našeg ansambla učestvovale su članice KUD „Oplenac“ Topola, ženska pevačka grupa „Crnućanka“ i pevači Miloljub Šaković i Radovan Janković koji su prezentovali tradicionalno pevanje „iz vika“.

Gost predavač na radionici bio je i dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog, koji je govorio o pevanju „iz vika“ i značaju negovanja tradicionalne muzike i pesme.

Pored predstavljanja kraljičkih pesama na radionici, koje su izvodile rumske Kraljice, Petar Popović Šef ANIP-a, je prezentovao svoje istraživanje vezano za ovaj običaj i njegovo ponovno vraćanje u narod, gde mu je i mesto.

Radionica je spojila različita iskustva rukovodilaca pevačkih grupa što je i bio cilj. Razmena iskustava u radu pomoći će svim učesnicima u daljem radu i zajedničkom cilju, koji je zaštita i očuvanje tradicionale muzike Srbije.